Multivitamine

Dat bevredigende gevoel van het nemen van een smakelijke multivitamine-gummy is een veel voorkomende ervaring voor de meeste mensen over de hele wereld en biedt het extra comfort dat het gunstig is voor uw gezondheid. De tegenstrijdige wetenschappelijke studies en massamarketingprogramma’s resulteerden echter in de uitgebreide controverse rond de validiteit van gezondheidsvoordelen die regelmatige multivitaminensuppletie kan bieden voor het menselijk lichaam. De McGill Tribune (2020) definieert vitamines als micronutriënten, essentiële chemische verbindingen die het lichaam via voedsel kan verkrijgen. Het volgen van een gezond voedingsplan kan het lichaam voorzien van alle noodzakelijke micronutriënten, behalve vitamine D, die u kunt verkrijgen door regelmatige multivitaminesupplementen of in kleine hoeveelheden uit direct zonlicht. Als u uw lichaam deze essentiële vitamines ontneemt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van tekorten die leiden tot talloze gezondheidscomplicaties (The McGill Tribune, 2020). Ondanks het feit dat ze het cruciale belang van deze micronutriënten in het lichaam kennen en begrijpen, vragen velen zich nog steeds af of een regelmatige inname van multivitaminesupplementen werkt als een smakelijke placebo of dat ze al dan niet gunstig of schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.

Wat is een multivitamine?

Volgens Healthline (2021) is een multivitamine een supplement dat meerdere vitamines, micronutriënten, mineralen en andere ingrediënten bevat . Multivitaminesupplementen kunnen uw gezondheid verbeteren, het risico op chronische ziekten verminderen en zelfs slechte voedings- en eetgewoonten compenseren (Healthline, 2021). U kunt elk multivitaminesupplement in verschillende vormen kopen, van capsules, poeders, vaste tabletten, kauwgummies en zelfs in vloeibare vorm. Volgens gegevens verzameld door Reader’s Digest Canada (2022), zijn de 13 essentiële vitamines die het menselijk lichaam nodig heeft vitamine A, C, D, E, K en B-vitamines : Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Pantotheenzuur (B5), Pyroxidine (B6), Biotine (B7), Foliumzuur (B9) en Cobalamine (B12). MedlinePlus (2015) voegt hieraan toe:het menselijk lichaam heeft naast de noodzakelijke vitamine-inname ook 15 mineralen nodig om gezond te blijven ; deze mineralen omvatten calcium, chloride, kobalt, koper, fluoride, jodium, ijzer en magnesium, mangaan, fosfor, kalium, selenium, natrium, zwavel en zink. De meeste van deze mineralen produceren essentiële hormonen en enzymen, onderhouden zenuw- en orgaanfuncties en versterken de immuniteit in het lichaam; je lichaam heeft de mineralen ook nodig voor groei, onderhoud, regulatie van lichaamsprocessen en voortplanting bij vrouwen.

De meeste mensen krijgen de benodigde hoeveelheid vitamines, mineralen en micronutriënten binnen door verschillende voedingsmiddelen te consumeren. In bepaalde omstandigheden zullen medische gezondheidswerkers, zoals uw arts, een multivitaminesupplement voorschrijven wanneer u dit niet op natuurlijke wijze kunt krijgen vanwege gezondheidsproblemen of aandoeningen (MedlinePlus, 2015). Elk multivitaminesupplement zou het menselijk lichaam in verschillende hoeveelheden van deze essentiële mineralen, vitamines en micronutriënten moeten voorzien (Healthline, 2021); ze bevatten ook vaak andere ingrediënten zoals aminozuren en vetzuren en kruiden.

U moet voorzichtig blijven bij het kopen van een multivitaminesupplement, omdat de Food and Drug Administration (FDA) de meeste multivitaminesupplementen niet zo strikt reguleert als de beschikbare geneesmiddelen op recept. In veel gevallen kan een multivitaminesupplement hogere of lagere doses van een bepaalde voedingsstof bevatten die afwijkt van wat de fabrikant op het etiket vermeldt (Healthline, 2021). Bovendien kunnen sommige multivitaminesupplementen ingrediënten bevatten die een negatief effect hebben op bepaalde medicijnen, soms met dodelijke afloop. U dient uw zorgverlener te raadplegen voordat u met een nieuw multivitaminensupplement begint.

Hoe multivitaminen worden gemaakt

Volgens Precision Nutrition (2022) kunnen zowel multivitaminesupplementen als geneesmiddelen op recept in kunstmatige of natuurlijke varianten voorkomen . De meeste multivitaminesupplementen die tegenwoordig worden geproduceerd, zijn synthetisch. Natuurlijke multivitaminesupplementen vormen een uitdaging, aangezien niet alle natuurlijke ingrediënten gezond zijn voor het menselijk lichaam en in sommige gevallen dodelijk kunnen zijn. 

Volgens Precision Nutrition (2022) worden bij de productie van multivitaminesupplementen zes categorieën micronutriënten gebruikt:

  • Natuurlijke bron
  • Natuuridentiek synthetisch
  • Strikt synthetisch
  • Voedsel gekweekt
  • Op basis van voedsel
  • Bacteriële fermentatie

Het fabricage- en productieproces van elke categorie micronutriënten verschilt als volgt:

Natuurlijke bron

Natuurlijke micronutriënten zijn voornamelijk afkomstig van plantaardige, minerale en dierlijke bronnen; deze natuurlijke broningrediënten vereisen uitgebreide verwerking en verfijning om de micronutriënten te extraheren en om te zetten in een bruikbare vorm. Vitamine D-multivitaminesupplementen zijn afkomstig van uitgebreide extractie en verwerking van visleveroliën; plantaardige oliën ondergaan een aanzienlijke extractie en verfijning om de vitamine E die ze bevatten eruit te halen (Precision Nutrition, 2022). 

Ondanks hun titel, hebben natuurlijke multivitaminen slechts 10% van de plantaardige ingrediënten nodig om als natuurlijk te kwalificeren; de resterende 90% van de ingrediënten die tijdens de productie worden gebruikt, kunnen onder de synthetische categorie vallen. Vitamine E-tocoferolen zijn afkomstig van het extraheren en verfijnen van plantaardige oliën (Precision Nutrition, 2022). Sojabonen, meestal een gebruikelijke keuze vanwege hun lage productiekosten, zijn hier een goed voorbeeld van:

  1. De sojabonen ondergaan een matigingsproces geplet
  2. Neerslag verwijdert de eiwitten
  3. De resulterende olie wordt gedistilleerd en geraffineerd om plantaardige olie in flessen te worden
  4. Alle resterende materialen worden opgelost om overtollige koolhydraten te verwijderen
  5. De resterende lecithine en wassen ondergaan extractie om een ​​vitamine E-oplosmiddel te worden

Natuurlijk alfa-tocoferol bestaat uit een enkele isomeer en het consumeren van extra isomeren zal de biologische beschikbaarheid ervan verminderen; synthetische alfa-tocoferol combineert acht isomeren. Een ander voorbeeld is vitamine D3; het productieproces begint met het extraheren van 7-dehydrocholesterol uit wololie, dat cholecalciferol (vitamine D3) wordt bij blootstelling aan ultraviolet licht (Precision Nutrition, 2022).

Natuur-identiek synthetisch

Natuuridentieke synthetische micronutriënten worden uitsluitend in een laboratoriumomgeving vervaardigd en geproduceerd. Zoals hun naam al doet vermoeden, hebben natuuridentieke synthetische ingrediënten een identieke moleculaire structuur als dezelfde voedingsstoffen die van nature in de natuur voorkomen. Fabrikanten geven over het algemeen de voorkeur aan natuurlijk-identieke synthetische ingrediënten vanwege hun kosteneffectieve productie in combinatie met de groeiende schaarste aan natuurlijke hulpbronnen (Precision Nutrition, 2022). 

De meeste standaard multivitaminesupplementen die tegenwoordig op de markt zijn, vallen in de natuuridentieke synthetische categorie. Vitamine C is een goed voorbeeld, aangezien de meeste vitamine C die tegenwoordig wordt geproduceerd synthetisch is en voornamelijk uit China komt. Vitamine C is een zwak zuur en veel supplementen komen in zoutvorm om de zuurgraad te verlagen. De meest populaire vorm van gesynthetiseerde vitamine C wordt ascorbinezuur genoemd, dat de exacte moleculaire structuur heeft als de natuurlijke vorm van vitamine C. De Chinezen ontwikkelden begin jaren zestig een methode om synthetische vitamine C te produceren met behulp van tweestapsfermentatie (Precision Nutrition, 2022). 

Strikt synthetisch

Strikt synthetische micronutriënten worden vervaardigd en geproduceerd in een laboratoriumomgeving; in tegenstelling tot hun natuuridentieke synthetische tegenhangers, is hun moleculaire structuur echter enorm verschillend van die in de natuur. Synthetische multivitaminen kunnen vergelijkbare chemische bestanddelen delen; ze behouden echter een andere vorm; dit is van belang omdat veel van de enzymen die in het menselijk lichaam worden aangetroffen, alleen effectief samengaan met vitamines en micronutriënten die dezelfde vorm delen. Het dumpen van geconcentreerde synthetische voedingsstoffen in het lichaam kan averechts werken zonder een geschikt toedieningssysteem (Precision Nutrition, 2022). 

Strikt synthetische micronutriënten voor het gebruik van multivitaminesupplementen zijn petroleum, acetyleengas en koolteer. Deze stoffen ondergaan uitgebreide chemische manipulaties die zijn ontworpen om de moleculaire structuur van de geïsoleerde micronutriënt of vitamine te dupliceren. Een voorbeeld van deze chemische manipulatie is de productie van vitamine B1. Zoutzuur wordt toegevoegd aan kristallijne koolteer om precipitatie te induceren, waarna het fermentatie, thermische manipulatie en andere stappen ondergaat totdat het synthetische vitamine B1 wordt. Het produceren van natuurlijke vitamine B1 verschilt omdat het voedsel of de plantaardige bron die vitamine B1 bevat, wordt geoogst en een reinigings- en raffinageproces ondergaat. Na verfijning gaat het naar een vat waar het wordt gemengd met water en vervolgens wordt gefiltreerd om alle vezels te verwijderen, waardoor het natuurlijke extract van vitamine B1 achterblijft (Precision Nutrition, 

Voedsel gekweekt

In voedsel gekweekte micronutriënten voor gebruik van multivitaminesupplementen ondergaan hetzelfde proces dat wordt gebruikt om gekweekte voedingsmiddelen zoals kefir, miso, zuurkool en yoghurt te maken. Het productieproces omvat het kweken van natuursupplementen in algen of gist, waardoor natuurlijke kweek micronutriënten kan creëren en hun biologische beschikbaarheid kan vergroten. Soms omvat productie het toevoegen van grondstoffen zoals mineralen en synthetische voedingsstoffen aan de cultuur waar ze zich in de cellen concentreren. De culturen worden vervolgens geoogst, gescheurd en omgezet in een multivitaminesupplement. Fabrikanten combineren soms in voedsel gekweekte micronutriënten met synthetische voedingsstoffen om hun potentie te vergroten, aangezien micronutriënten die in voedsel worden gekweekt een laag potentieniveau behouden (Precision Nutrition, 2022). 

Op voedsel gebaseerd

Op voedsel gebaseerde micronutriënten voor gebruik van multivitaminesupplementen ondergaan een proces waarbij natuurlijke en synthetische micronutriënten reageren op extracten die plantaardige eiwitten bevatten. Deze reactie zorgt ervoor dat het eindproduct bruikbaar wordt voor multivitamine-suppletie. Dit proces verschilt van voedselgekweekte productie omdat de voedingsstoffen niet uitgroeien tot een volledig voedselproduct. Fabrikanten vermijden het gebruik van extracten en concentraten van volledige voedselbronnen omdat ze een beperkte houdbaarheid hebben, fluctuerende nutriëntenniveaus, gevoeligheid voor warmte, licht en zuurstof, en een laag algemeen voedingspotentieel niveau (Precision Nutrition, 2022). 

Bacteriële fermentatie

Bacteriële fermentatie voor gebruik van multivitaminesupplementen omvat micronutriënten die worden geproduceerd door bacteriën genetisch te veranderen om bijproducten van micronutriënten te produceren. Enkele hiervan zijn aminozuren, riboflavine (fermentatie van ribose), menachinon (vitamine K2) en ergocalciferol (vitamine D2). Cyanocobalamine (vitamine B12) vereist een fermentatieproces om te creëren, aangezien de van nature voorkomende tegenhanger melatonine is in combinatie met bacteriële metabolische activiteit. Evenzo wordt ergosterol door ultraviolet licht omgezet in viosterol en vervolgens omgezet in ergocalciferol (vitamine D2). Dit uitgebreide fermentatieproces vormt bacteriële fermentatie (Precision Nutrition, 2022).

Voordelen van multivitaminen

Volgens Unilab (2019) fungeert de dagelijkse consumptie van multivitaminesupplementen als een brug om de vitamines en mineralen te leveren die u niet via uw dagelijkse voeding kunt krijgen . Het menselijk lichaam heeft een reeks voedingsstoffen en vitamines nodig om efficiënt te kunnen functioneren, en de meeste mensen volgen geen gezond, uitgebalanceerd dieet om deze essentiële micronutriënten regelmatig te ontvangen.

Het volgen van een regelmatig regime van multivitaminesupplementen biedt ook verschillende voordelen voor uw lichaam:

Verhoogde energieniveaus

Je lichaam moet harder werken om basistaken uit te voeren als het niet genoeg vitamines krijgt; dit kan leiden tot vermoeidheid en andere, meer ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt aangevinkt. Regelmatige consumptie van een multivitaminesupplement kan dit gebrek aan energie verminderen en uw immuunsysteem stimuleren om te voorkomen dat zich ernstige gezondheidsproblemen in uw lichaam ontwikkelen.

Verbeterde stemming

Volgens PubMed (2011) zou suppletie met multivitaminen uw algemene welzijn kunnen verbeteren en negatieve stemmingssymptomen in het lichaam kunnen verminderen . De hersenen hebben voldoende vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren en om emoties en stemmingen te reguleren. Daarom zal het volgen van een regelmatig regime van multivitaminesupplementen uw humeur verbeteren. 

Vermindert stress en angst

Regelmatige suppletie met multivitaminen kan de angst- en stressniveaus in het lichaam aanzienlijk verminderen. Het lichaam gebruikt bijvoorbeeld vitamine B-varianten om voedselbronnen om te zetten in energie om ervoor te zorgen dat het zenuwstelsel van het lichaam efficiënt functioneert en stresshormonen produceert. Het volgen van een regelmatig regime van multivitaminesupplementen kan de energievoorraad van uw lichaam aanvullen en stress en angst helpen verminderen. 

Versterkt kortetermijngeheugen

Unilab (2019) stelt dat vitamine B-varianten de werking van het kortetermijngeheugen in het lichaam helpen ondersteunen en versterken. Een recent Australisch onderzoek toonde aan dat oudere deelnemers die vitamine B12-supplementen slikten, beter presteerden bij geheugentests dan degenen die geen multivitaminesupplementen slikten.

Behoud van spierkracht

Vrije radicalen in het menselijk lichaam blijven verantwoordelijk voor spierveroudering en aanverwante problemen; het volgen van een regelmatig regime van multivitaminesupplementen kan echter de vrije radicalen onder controle houden en eventuele schadelijke effecten vertragen.

TespoVitamins () concludeert dat multivitaminen een dagelijkse garantie zijn om uw lichaam te voorzien van de essentiële vitamines, mineralen en micronutriënten ; net als een verzekeringspolis, kan het fungeren als een vangnet om te verzachten wat uw lichaam niet krijgt van uw dagelijkse voeding.

Multivitamine-tabletten versus multivitamine-gummies: 

Hoewel het meeste onderzoek aantoont dat het volgen van een regelmatig regime van multivitaminesupplementen aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren, is de realiteit dat het nemen van pillen van welke aard dan ook meestal geen plezierige ervaring is. WebMD (2021) stelt dat de meeste multivitaminetabletten slecht smaken, raar ruiken en vaak moeilijk te slikken zijn . Daarentegen hebben kauwbare multivitamine-gummies vaak fruitige smaken en een snoepachtige smaak die aangenaam is voor de smaakpapillen. In het licht van het bovenstaande zijn multivitamine-gummies perfect voor kinderen, volwassenen of senioren die moeite hebben met het slikken van traditionele multivitaminetabletten (Healthline, 2021).

Volgens WMMC Health (2022) hebben zowel multivitaminetabletten als multivitamine-gummies verschillende voor- en nadelen met betrekking tot consumptie en suppletie:

Multivitamine tabletten

Voordelen:

  • Het ontwerp van multivitaminetabletten zorgt voor een gemakkelijkere opname in het lichaam
  • Multivitaminetabletten hebben geen extra kleur-, smaak- of suikertoevoegingen
  • Multivitaminetabletten zijn er in duidelijke do’s, waardoor ze gemakkelijker te reguleren zijn in uw supplementenregime 

nadelen:

  • Multivitaminetabletten zijn vaak moeilijk door te slikken
  • Multivitaminetabletten kunnen indigestie veroorzaken als ze zonder voedsel worden ingenomen
  • Multivitaminetabletten hebben vaak een onaangename smaak (zoals krijt of ijzer)

Multivitamine Gummies:

Voordelen:

  • Multivitamine-gummies zijn kauwbaar voor gemakkelijker gebruik
  • Multivitamine gummies zijn er in een breed scala aan smaken 
  • Multivitamine gummies zijn aangenaam om te consumeren

nadelen:

  • Multivitamine gummies bevatten vaak niet de vermelde hoeveelheid micronutriënten 
  • Multivitamine-gummies komen met de verleiding van overconsumptie vanwege hun aangename smaak
  • Multivitamine gummies kunnen extra smaakstoffen, kleurstoffen, suikers en suikeralcoholen bevatten

Multivitaminetabletten en multivitamine-gummies hebben beide voor- en nadelen; uiteindelijk moet u uw primaire zorgverlener raadplegen voor professioneel advies over welke opties het beste voor u zijn op basis van de micronutriënten die uw lichaam nodig heeft (WMMC Health, 2022).

Waarom de JediVite® Super Multivitamin Gummy de beste Britse multivitamine voor jou is

Onze JediVite® Super Multivitamine Gummy maakt gebruik van onze exclusieve JediVite®-formule, die exact de dagelijks aanbevolen hoeveelheid essentiële vitaminen, mineralen en micronutriënten bevat die het menselijk lichaam nodig heeft.

En alsof dat nog niet genoeg is om u te overtuigen, is onze smakelijke, taaie gummy:

  • halal
  • Veganistisch
  • natuurlijk
  • Plantaardig
  • Allergeenvrij (100%)
  • Lactose vrij
  • Zuivel vrij
  • Suikervrij
  • Klimaatneutraal
  • Recyclebaar (100%)

Bezoek onze productpagina voor meer informatie over onze JediVite® Super Multivitamine Gummy.

Maar als u een multivitaminesupplement wilt dat veilig en effectief is voor u en uw gezin, dan is er geen betere optie dan onze JediVite® Super Multivitamine Gummy.